Események, pályaorientációs tevékenységek az Oktatási Esélyekért! mentorprogramban 2022/2023-as tanév, őszi szemeszter

Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium

A Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium (PERSZ-E) az Oktatási Esélyekért! pályaorientációs mentorprogram egyik szolgáltatáscsoportját vezeti. Kőszegi Krisztián (PERSZ-E, mentor) vezetésével és roma szakkollégisták részvételével látogatják meg félévente a program intézményeit. A foglalkozások során különös figyelmet fektetnek az életút-bemutatásra, illetve gyakorlatukat a program előrehaladásával folyamatosan frissítik az életkornak és a pályaorientációs funkciónak megfelelően.

 

Wlislocki Henrik Szakkollégium

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Wlislocki Henrik Szakkollégiuma, az egyetem 2022/2023-as tanévében szakkollégiumi támogatást kapott. Ebből a WHSZ. többek közt a szakkollégium társadalmi felelősségvállalásának profilját bővítette. 2022. decemberében 10 szakkollégista kapott támogatást arra, hogy az Oktatási Esélyekért! pályaorientációs mentorprogram 10 intézményébe foglalkozást szervezzen, bonyolítson le.

Az intézmények foglalkozásai egységes szakmai tartalommal valósultak meg. Az iskolákba érkező hallgatók bemutatták életútjukat, drámapedagógiai és a boldogság óra elemeiből adaptált foglalkozást tartottak.

Hallgatóink mondták a programról:

"A tanárok és az igazgató asszony büszkén figyelt minket, hogy egy ilyen program megvalósításában mennyire helyt tudunk állni. Nagyon jól éreztük magunkat régi osztálytársammal a közös emlékeket is felidéztük. Jelen volt olyan tanárnő is, aki még az édesanyámat is tanította."

Orbán Anna, WHSZ, PTE ÁJK

"Nagyon jó volt látni, hogy mindegyik osztályban aktívak voltak a tanulók. Látszott rajtuk, hogy élvezik a feladatokat, többen külön kiemelték, hogy mennyire tetszett nekik a foglalkozás, és örültek, hogy elmentünk hozzájuk. Jól esett olyan gyerekektől hallani ezt, akikkel akkor találkoztunk először."

Hajdu Noémi, WHSZ, PTE BTK

"Baja: Miután a város útvesztőin át eljutottunk az iskolához, egy kicsi általános iskolában találtuk magunkat. Az osztályban mindenki ismert mindenkit, hiszen életük nagy részét együtt töltik. Nagyon sokat adtunk és kaptunk tőlük a foglalkozás során. Reflexiók alapján ide is tárt karokkal várnak minket vissza."

Csonka Dániel, WHSZ, PTE BTK

2022. 12. 05. Vajszló

 

Oktatási Esélyekért! kutatócsoport

     
Oktatási esélyekért Kutatócsoport logója